miercuri, 2 septembrie 2015

nimic nu scapa!

citeam, pe fb, observatiile unui naiv care o tinea una si buna ca Oradea e cel mai verde oras al Romaniei, ca suntem la doar un metru distanta de norma europeana, 25 de metri patrati de spatiu verde / locuitor. a fost, poate... daca o fi fost cu adevarat vreodata.

de zile bune, pe malul Crisului, in aval de podul Dacia, se taie in draci. cred ca, pana la sfarsit, nici un copac nu va ramane in picioare. fiindca, va mai amintiti?, asta si-a propus, cu ani in urma, primarul Bolojan. daca, azi, tot nu-i mai sta nimeni si nimic in cale... liber!

in urma cu cateva zile, au cazut sub drujbe cativa copaci, falnici si sanatosi, in Parcul Ghioceilor. de ce? fiindca manuitorii de drujba s-au facut stapani peste oras si fiindca incasarile firmelor care taie tot ce la pica la indemana sunt mai importante decat sanatatea noastra.

la doi pasi distanta de blocul in care am copilarit, un frumos spatiu verde, umbrit de cativa nuci si salcami, locul unde am petrecut multe clipe de liniste si incantare in anii adolescentei, a fost "taiat" pe jumatate, pentru a se face loc unei noi parcari.

tot ce inseamna spatiu verde in Oradea este supus, zilnic, unei constante si temeinice agresiuni. omul si natura nu mai fac casa buna in orasul de pe Crisul Repede.

aceasta forma de agresiune care, fara sa stim sau fara sa bagam de seama, se petrece chiar impotriva noastra a atins forme de-a dreptul aberante.

azi am observat ca pana si cele doua ronduri de flori care flancheaza intrarea principala a Primariei Oradea au fost "muscate" de constructorii care lucreaza la reamenajarea Pietei Unirii. nu au trecut multe zile de cand dl. Ionel Ungur tocmai se lauda ca el le-a amenajat, pe vremea cand lucra la conducerea Consiliului Popular Municipal!

mesajul administratiei e limpede, natura nu poate "imbratisa" administratia locala. "Omul (cu O mare / edilul) e masura tuturor lucrurilor" si e singurul stapan, atotputernic, peste tot ce inseamna viata in Oradea. voit sau izvorat din subconstientul sau, ceea ce primarul vrea sa ne spuna e ca ar avea drept de viata si de moarte asupra orasului care pare sa nu-l mai incapa.

primarul Ilie Bolojan, o fi el bun gospodar, dar, ca mentalitate si mod de actiune, e un tiran, responsabil de un adevarat dezastru ecologic, motiv pentru care nu cred orasul are vreun motiv sa-i fie recunoscator, din contra!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu