luni, 10 martie 2014

muzeul care "nu se vinde"

uite inca un politician despre care mi-am schimbat parerea, in rau! senatorul PNL Cristian Bodea este unul dintre alesii din partea caruia chiar aveam (mari) asteptari. dar, se vede treaba ca m-am inselat. nu stiu cum dracu' se face, insa e clar ca Parlamentul le fura mintile la toti.

am incercat sa-i gasesc circumstante atenuante. citind relatarile legate de interventia sa pe tema mutarii Muzeului Tarii Crisurilor, mi-am spus ca l-a surprins intrebarea, ca o fi fost nepregatit, ca l-a luat elanul oratoric sau gura pe dinainte... dar nimic din toate astea nu poate scuza atitudinea de-a dreptul fascistoida fata de ceea ce inseamna cultura.

un lucru mi-e mai clar, nu-i destul sa intri in Senat, nici sa iti pui ochelari ce par a avea lentile de sticla, sa porti barba rebela, nici chiar sa devii "vedeta" TV, la "basisti", injurandu-l pe Ponta, ca sa intelegi arta, nevoile si rigorile ei. sigur, nu toti pot sa fie artisti, dar toti ar trebui sa aiba macar bunul simt de a se exprima cu retinere fata de ceea ce nu pot cuprinde, cu gandul sau cu inima.

sa compari un muzeu cu o gradina zoologica este o idiotenie care, sper, nici nu trebuie demonstrata. clasicul "mere cu pere" mi se pare aici, prin comparatie, chiar acceptabil. si seria gandurilor senatoriale funeste abia incepe!

Cristian Bodea este de parere ca trebuie pastrat la vedere "ceea ce se vinde... ce nu, la cutie!". dar ce se "vinde" intr-un muzeu, ca nu e galerie de arta? si cine stabileste ce se "vine" si ce nu se "vinde" la muzeu? poate domnia sa... ca sa nu mai zic ca un muzeu ambalat in cutii este - asa cum se vede foarte bine chiar acum - un muzeu mort. bag seama ca liberalii, de la Ilie Bolojan, pana, iata, la Cristian Bodea, au ceva cu lucrurile "slabe", cu arta, cu cainii, cu mortii, pe scurt, cu cele ce nu se pot apara singure.

pana si felul in care tanarul senator liberal expune oferta alterantiva suna de-a dreptul golaneste, ceva de genul "va sparg!". mai clar, "ori acceptati mutatea in Cetate ori va spargem in patru sectii". de ce nu in patru zari? eu tot nu pot pricepe cum o sa fie mai mica factura pentru cladirea vechii garnizoane, daca in ea se vor muta mai marii judetului? ca se nu mai punem la socoteala ca mutarea mutarii inseamna cheltuieli suplimentare, in primul rand pentru Muzeu si, nu-i deloc de ici de colo, pentru administratia judetului. pai, n-or sa vrea domniile lor, mobila noua, dotari pentru o alta sala de sedinte, recompartimentari, un alt sistem de iluminat...?

sigur ca prefectul, presedintele judetului, functionarii, toti astia, sunt mult mai pretiosi decat Tonita, Pallady, Ressu... diferenta e ca asemenea alesi nu vor ramane in istorie, niciodata in acea istorie pe care Cristian Bodea nu vrea sa o sustina financiar. "nu putem subventiona arta, istoria si tot ce e acolo fara a le face atractive pentru public", spune senatorul liberal. eu unul nu pot sa nu ma intreb daca el stie macar "ce (mai) e acolo", daca a fost vreodata si cand la Muzeul Tarii Crisurilor? cat despre subventionarea artei si istoriei, n-ai de la cine sa te astepti. un caine, bun sau rau, face si el ce stie, latra sau se gudura pe langa stapani. jenanta ipostaza, sa latri la Muzeu, ca sa te dai bine cu conducerea de la partid!

spune domnul senator Cristian Bodea ca proiectul noului muzeu ar fi unul "faraonic". poate asa pare, pentru o administratie incapabila sa-l duca la bun sfarsit. pentru cei care l-au gandit nu era decat un demers profesional care ar fi urmat sa ne puna in randul lumii sau, daca vreti, a europei. chestia aia urata si rea la care seful de partid al domnului Bodea, Crin Antonescu, se mai rasteste din cand in cand, fiindca-i pretinde sa se comporte ca un ins cultivat si-n politica.

poate, domnul senator va observa, intr-o zi, ca nici scolile nu sunt rentabile si, poate, ii va sugera colegului sau Ilie Bolojan sa mai comaseze cateva din ele, pana la trei schimburi, si sa le faca "itinerante". de asemenea, ar fi imperios necesar sa se introduca, drept absolut obligatoriu, invatamantul profesional, ca cel de cultura generala... "nu se vinde" pe piata muncii.

daca tot le-au picat ochii pe Muzeu, imi permit sa atrag atentia domnilor Popa si Bolojan ca nici cladirea Bibliotecii nu e departe. poate o comasati cu cea de la Birtin, ca nu-i mare scofala! si cartile aduna praf, si ele se pot pune in cutii, basca "se vand" tot mai prost! sau, mai bine, sa le puna direct pe foc, fiindca e dovedit stiintific ca numarul celor care merg la biblioteca e mai mic decat al celor care viziteaza gradina zoologica!

ceva asemanator era pe cale sa se petreaca si la Bucuresti, culmea sub un ministru liberal la cultura! mai intai au vrut sa "comaseze" Muzeul Taranului Roman cu Muzeul Satului. insa, interventia hotarata a unui grup de intelectuali a determinat blocarea proiectului. deci se poate! mai nou, Ministerul Culturii si-a pus in cap sa rupa crica 40% din spatiile in care tocmai s-a mutat Biblioteca Nationala. ca si la noi, cica nu-i mai incap functionarii. diferenta e ca directorul Bibliotecii Nationale e mai mult om de cultura decat om de partid si are curajul sa vorbeasca public despre prejudiciile pe care un astfel de "rapt" le-ar produce institutiei.

eu bag de seama ca Oradiei i-au pierit intelectualii, daca niste elefanti sunt liberi sa spuna bazaconii si sa faca tot ce ii taie capul prin vitrina de portelanuri fine a culturii. sa mai vorbim despre decapitarea Casei de Cultura a Municipiului, despre "rearanjarea" teatrelor, despre penibilul proiect al reamenajarii Pietei Unirii?!

de ce sa zic eu, pana la urma la fel de neavenit, ca proiectul acesta e gol, de fapt e un autogol? fiindca pana si aceia care ieri i se opuneau, astazi, tac.

o ceata deasa s-a instapanit peste constiintele oamenilor. ne e mai frica de foame decat de rusine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu